Niedawno w Kuchni+ zobaczyłam świetny wypiek Jamiego Olivera o nazwie Koliber.
Wygladał imponujaco! Niestety nie zapamietałam dokładnej receptury, tylko ideę wypieku.
Oczywiście przy najbliższej okazji postanowiłam wypróbować przepis.Ułatwiłam sobie zadanie. Nie piekłam dwóch okrągłych blatów tylko jeden duży prostokąt. Przekroiłam go na pół.
Tak wyglądał mój tort. Podoba Wam się?
Ci którzy jedli chwalili bardzo, ale czy mozna im wierzyć?
Tort Koliber w mojej wersji
Składniki
na ciasto:
- 3/4 szklanki cukru
- 3 jajka
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1 szklanka ananasa pokrojonego w kostkę (może być z puszki)
- 3 dojrzałe banany
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- starta skórka z jednej limonki
- 3/4 szklanki orzechów posiekanych orzechów włoskich
- 100 g cukru
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- około 1000 g zmielonego twarożku śmietankowego
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 100 g cukru
- cynamon do posypania
Stop
na patelni nieprzywieralnej 100 g masła. Gdy cukier się rozpuści
i zbrązowieje wrzuć pokruszone orzechy, a po chwili zdejmij
patelnię z ognia. Wymieszaj by karmel oblepił orzechy.
Rozlej
warstwę orzechowego karmelu na papier do pieczenia. Gdy zastygnie
pokrusz go lub połam.
Zajmij
się ciastem.
Do
drugiej miski dodaj cukier i jaja - zmiksuj wszystko do chwili aż
masa będzie puszysta. Pod koniec nie przerywając mieszania wlewaj
strużką olej.
Widelcem
rozgnieć banany a ananasa posiekaj drobno. Dodaj je do masy
jajecznej. Dodaj sypkie składniki z drugiej miski. Wymieszaj.
Na
koniec dodaj cynamon, startą skórkę z limonki i orzechy.
Dużą
prostokątną formę wyłóż papierem.
Rozłóż równomiernie
ciasto i piecz je w nagrzanym piekarniku do
160
ºC przez około 30 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Wyjmij
i wystudź. Przekrój na połowę tak, by powstały dwa prostokątne
blaty.
W
misie utrzyj za pomocą miksera masło z cukrem pudrem do
otrzymania jasnej i puszystej masy maślanej. Stopniowo dodawaj serek
śmietankowy, cały czas miksując. Na końcu dodaj ekstrakt
waniliowy i tężejącą galaretkę cytrynową. Wymieszaj. Jeśli
twarożek nie jest gęsty dodaj go znacznie mniej, a nawet połowę.
Na
talerzu ułóż pierwszy blat ciasta. Na niego wyłożyć 1/2 kremu
i wyrównaj. Przykryj drugim blatem ciasta. Rozłóż pozostały
krem. Posyp płatkami kwiatów jadalnych i orzechami w karmelu. Oprósz odrobiną cynamonu jesli lubisz.Wstaw ciasto w chłodne miejsce. Wyjmij 30 minut przed podaniem.
Płatki nasturcji i orzechy w karmelu dekorują górę tortu.
No niestety, Ninko kochana, nie dałabym rady go zjeść :-) Chyba, że zrobiłabyś taki kolorowy w słonej wersji!
OdpowiedzUsuńMuszę kiedyś specjalnie dla Ciebie upiec torcik na ostro!
Usuńj
A tak :-) No to czekam na przepis i obiecuję, że go zrobię!
Usuń