Dziś mam wolną chwilę, więc spieszę z opisem.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEibULbvSBGfgfZ4fYDqE5DcBT4i2mjBor-U2bFhki63cmCF17gq96OSdiaYM2thGa1PpbxwnD4USW-IQczRzcP6FmUcp22pzfcqXWJlAofwstJmd7q1Z9op1m9B1AV659cccwxnCgMvRp6v/s280/MalpiChl4.jpg)
Małpi chlebek
Składniki:
75 g roztopionego masła
1 szklanka mleka
500 g mąki
2 jaja
40 g suchych drożdży
szczypta soli
łyżka cukru
Posypka:
100 g topionego masła
100 g brązowego cukru
łyżka cynamonu
2 łyzki sezamu
Dodatkowo: miód do polania
Lekko podgrzej mleko.
Z połowy mleka, cukru drożdży i 2 łyżek mąki przygotuj zaczyn.
Gdy drożdże ruszą wlej je do miski, dodaj mąkę, pozostałe składniki i szczyptę soli. Pamiętaj, że masło nie może być gorące lecz przestudzone.
Wyrabiaj drożdżowe ciasto wlewając na koniec stopione , przestudzone masło.
Kiedy ciasto będzie jednolite,Nakryj miskę ściereczką i zostaw
do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Wyjmij ciasto z miski, zagnieć i podziel na małe porcje.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEglG_I8gTpr-7B-SCkxnHRcCuJ7nxz2G7d1uvBgDtJGpRDHJmqecceHLyjSS2K0oTPQkMsqidBCSAtIHPvmFaWh1T45aorukXANC6mw7AUgXb2vh_gq0W8rt_2G45q5_z1dw8-JCcvEUZji/s1600/MalpiChl1.jpg)
cukrem wymieszanym z cynamonem i sezamem.
Ułóż kuleczki kolejno w foremce żaroodpornej.
Kiedy foremka jest już pełna, przykryj ją folią i odstaw do wyrośnięcia na ok 20-25 minut.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjoV7lWZMr1Sz40-NEJXBuWFGVDtrHoMZFiogiROofeMP1gMwMdp2Rtx1sf0-LTfYjPu06kZNwjv45JC6lNu5Ah4zW7u8tUY_T3hyphenhyphenMweZghL9hI_kdDaLhGgQtPpxfvU8V-YFiw033qg0x6/s1600/MalpiChl2.jpg)
Piecz chlebek około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 175ºC.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhuAar_0Cyu8t-czRtTFTCaWNTQ3SzZm-zXJ_L6KxASeF28-2g6AdOVdKWwApkcUtxf5GG23Xwm2pL6sZc9b5_n9XQ-E9JZiK_0OY7-xYljr1oYMzP2sb35Pb_ZZZ6czyBafCcYPHdHq23i/s280/MalpiChl3.jpg)
Po lekkim przestudzeniu podawaj chlebek polany miodem.
Ja też robiłam, ale bez miodku :-)
OdpowiedzUsuń