Rodzina nasza jest podzielona co do preferencji - słodko czy wytrawnie?
Ja nie lubię bardzo słodkich dań, więc moje gofry postanowiłam wypiec dość neutralne.
Takie neutralne można jeść z pikantnymi dodatkami lub na słodko. Co kto lubi :)
Gofry orzechowe
- około 2 szklanek mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 2 jajka
- szczypta soli
- 100 g masła (stopionego i przestudzonego)
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki mleka w proszku
- 30 g drożdży (świeże)
- Dodatki: twarożek wiejski, kiełki rzodkiewki, sól i pieprz, dżem śliwkowy, cynamon
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjpL8c9IApj-85FddxHTaVsCsJ5wDdDkGXb_bivYW3U1UDYnLxcIZEeJINd3Z3bBUHCcQSFHfYiARZeX6Vg5xCo9-jJRvzyyJ7D4UCmptxr2bNid-vjTdl_Eg7N5yFlAcHHy8xrJCglQvWk/s1600/gofry1.jpg)
Do miski wlej letnie mleko, dodaj cukier i 3 łyżki mąki.Dodaj pokruszone drożdże
i wymieszaj. Gdy drożdże ruszą dodaj jaja, mleko w proszku, szczyptę soli i mąkę.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiclnwYHs_QGs7U_ULb5y86uUVyKV-fyi4F7Bc-3jFNw5rW_SHo0Uc8F8-aTAXjkvDcHGFyMwybcPHpuKbZy8GP-5mCawj92hK4E_xaZybisnd-mcoInBWgi5M2SUen8jIaB_e4taYdB4Co/s1600/gofry2.jpg)
Dodaj pod koniec wyrabiania masło i pokruszone orzechy - wymieszaj.
Odstaw je na około 30 minut.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgCrHUpaCWnyxchsl-X-19Lt1XKdhoQ12a0H7jyTpy5-RofjrCEKfd-KbGqJPTiBNtMVOx1Qk3DudsWD3d33irIIdpK-5E81zaHtvLF6vf1K10r9FfJdEiT15iOMD6K56_mQYTjyXIbeiOk/s1600/gofry3.jpg)
Nagrzej gofrownicę.
Ciasto nałóż łyżką, upiecz gofry do chwili aż będą rumiane i chrupiące.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiYLEG-9dHO-y7wQIRW-0_rpozlUDZu09akzce0ZWNn-8W7seDoolMV5-YAQPAV4WdGveMrQfuhHl6lI-r3jS1I8EHGlgRtwGEF6gBPS_xon_471SNlH886OBXS3PpEEY2UmCow0Q57_AQq/s1600/gofry4.jpg)
Podajemy z wiejskim twarożkiem z kiełkami rzodkiewki, oprószone solą i pieprzem.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhje9ff1iJysf1FNqm7psUZSq_n0pf__zK7vfjxwzueam4w5w-ABjAlNiLjRKxg7osLAtwJe_mb5fhVmBTBFUez62mbduiAF-_Vt5miluweV5JxKNb_CEdLDtl3ZYW7aJ_aS7lOztQl89Cl/s280/gofry5.jpg)
Jeśli lubisz oprósz gofry cynamonem.
Gofry wypiekane na śniadanie znalazły się też na blogu
Słodkie okruszki
Magia w kuchni
Smaczna Pyza
Mia Cucina
Dziekuję za wspólne wypiekanie :)
Ale fajniutkie , dziękuję za wspólne wypiekanie , pozdrawiam
OdpowiedzUsuńdziękuję za wspólne wypiekanie
OdpowiedzUsuńBardzo zdrowe te Twoje gofry! Dziekuje za wspolne wypiekanie !
OdpowiedzUsuńO Jezu, ale bym zjadła te słone!
OdpowiedzUsuń