które pozostały z obiadu lub specjalnie ugotowanyć w łupinach.
Są bardzo aromatyczne dzięki pieczarkom duszonym w śmietanie.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg1gW8_gW1ijeeBqgFMRCmtNsRNml5f2oKRdY7DZK3i2z_YCgGFHnqf7jD1TEM2giMOz7J0CR3UpnV-ruLkChde7wd3N9Zl_aLZAaJcSCgJyNHfHRtsuLuJYFlISasLhf2tyRS8OTBOU5Gj/s280/plZiemPiecz1.jpg)
Placki z ziemniaków gotowanych z pieczarkami.
- 1 kg ziemniaków
- około 3 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka wiejskiej śmietanki
- 1 jajo
- 1 żółtko
- 1 duża cebule
- 1/2 kg pieczarek
- 1/2 szklanki śmietanki kremowej
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- olej roślinny do smażenia
- 5 dag startego żółtego sera
- natka pietruszki do dekoracji
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjqiEhbeFl5Pm278aVQw6Mq02yZoDTFNw3_tfv2E4ISvM9szNjGQqbNrdyii12nOSNkLeBGqTvfPMBDOfqF8U6CPDzVTths-xzXT8b708MRQcvQ6WeyYFodhMG_xg2iWlnpEdMI7n08a-bn/s1600/plZiemPiecz0.jpg)
Przesmaż cebulę na rozgrzanej na patelni 1 łyżce oleju.
Gdy cebula się zeszklij dodaj pieczarki, tymianek. Przesmaż wszystko razem kilka minut.
Dodaj śmietankę i duś razem by sos odparował
Dopraw solą i pieprzem. jesli trzeba zagęść sos odrobiną mąki.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjujo44TC5Ni2eA__MBvrOi7za6em90_MDZSoDQu9BofZh0V6-kH-2npdXs_rfft4GGBH0ixjDr-d41q996rcjwk_Z_LMr1DIaQGUGMg15Slvop2-v9JQ3WQDvULKpmZIGtY6i0DMoYCNWu/s1600/plZiemPiecz0a.jpg)
Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę.
Dodaj śmietankę, jajo i żółtko, mąkę ziemniaczaną - wymieszaj.
Na końcu dodaj mąkę pszenną i dopraw ciasto odrobiną soli.
Jeśli ziemniaki były gotowane w łupinach mąki dodaj mniej, takie z wody - więcej.
Uformuj placuszki i smaż je na gorącym oleju na złoty kolor z obydwu stron.
Na plackach ułóż pieczarki duszone w śmietanie, posyp serem i listkami pietruszki.
Podawaj placki od razu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz