Gdy gotuję je kotu czasem znika część w tajemniczy sposób. Muszę więc pamiętać o "dużym kocie" i ugotować od czasu gulasz z serc lub zupę z ich dodatkiem.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiKU9OIUTqlGAF6uDvYHsHFQ_0XStKYJbl_EkXJ_98ddQw84jEZfUGX4NaHisSUjRlXYzgobBxAVxCZ7pICXCamhQ4g4JFMC5I8p9oklObORQmquAAoqoSSluHK_GCRmVD6e2NdAB_xlx-Y/s280/JarzSerc.jpg)
Pomidorowa jarzywnówka z sercem
- 1/2 kg serc drobiowych
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 por
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 2 liście laurowe
- kilka ziarenek pieprzu
- kilka gałazek tymianku
- 1 łyżka mąki
- włoszczyzna (marchewka, pietruszka kawałek selera)
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- sól, pieprz, chilli do smaku
- pietruszka do dekoracji
Zalej serca niewielką ilością wody, zagotuj. Po krótkim obgotowaniu odlej wodę z gotowania.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgoP6i5PNF6hFeW55_qWJtJJdDG20DuIJ2YlaSyhXRU4Kgp_dwIOsnCZvXov7vBrA66cG0zM6mhMqUP_VeXn-a2g4g1G044PhF0XX67bEdOIwz-yliRhMHwAYKIfyEyhyHFAVk7pEJSxash/s1600/JarzSerc1.jpg)
Posól lekko i gotuj do miękkości. Przelej bulion przez sito do garnka.
Dodaj drobno pokrojone warzywa, koncentrat pomidorowy i bazylię.
Na łyżce oleju zeszklij pokrojonego w półplasterki pora.
Przesmaż kilka minut po czym posyp mąką. Po kilku minutach smażenia z mąką dodaj pora d zupy.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg-2atjIyk6QljwAKpMzImJHZaLdRgX3Mh9dmk2QPlo6qO553KJ_8qKrKNde-Qah7kW2DOIsH4NwklDqJ4jQMVfWDH1TrWn8HOIIL53pNZxA51EKmMb3EHQorDb1kkd-DDsfT8vmOrqZPXI/s1600/JarzSerc2.jpg)
Dopraw zupę solą, pieprzem i chilli do smaku.
Pozostaw ją na małym ogniu około 5 minut.
Obierz serca z żyłek i pokrój na plasterki.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgR9Awscoj2bQAdeAzEtMlfmshvlRd9Ny7O7FmBqU_I368Y8OpW8v_ZrswbDTxhC0j4o716O6ESHyv0UMlYyHGaD1R37Jacrnz4bEv0aXkAP2kDDyqRmdEhTn6eTqMXEEL_axcRW8dF-sQh/s1600/JarzSerc3.jpg)
Podawaj porcje zupy posypane plasterkami mięsa i udekorowane pietruszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz