Na poczatek serwuję Wam pizzę z pysznym kurczakiem z rożna , papryką i oliwkami.
Bardzo lubię taką pizzę posypaną moją ulubioną rukolą.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjWu5a9Cmv4oNKHRzW31gLo9SKfq_S6uAdwP6DRmYqQrFvOXx9Hjrgn2QbCH4X6mr6aXuoqvqH7HUETpNTrKFGbu6e5V8LbnaubmRVwjw8OPuiibUOG4kC23uVtucIDkGkUlP3v0oHIHKrF/s280/pizKurcz.jpg)
Pizza z kurczakiem i papryką
Składniki
- około 50 dag mąki pszennej
- 3 dag drożdży
- 2 łyżki oliwy z oliwek Extra V.
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka letniej wody
- pół dużego kurczaka z rożna
- słoiczek oliwek nadziewanych papryką
- dwie łyżki przecieru pomidorowego
- 1 papryka czerwona słodka
- 2 papryczki czerwone ostre
- 1 łyżeczka masła sklarowanego
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 150 g żółtego sera
- rukola
Wsyp kilka łyżek mąki do miski. Wlej połowę wody, rozkrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru i wymieszaj . Pozostaw na 15 minut do chwili, aż drożdże ruszą.
Dodaj pozostałe składniki ciasta (resztę mąki, wodę sól i oliwę - wyrób gładkie ciasto. Pozostaw je na pół godziny do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Wyrośnięte ciasto wyrób ponownie, rozwałkuj je na placek odrobinę mniejszy niż powierzchnia blaszki. Ułóż ciasto na wysmarowanej lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Obierz kurczaka z kości i pokrój je w paseczki. Obierz paprykę słodką i ostrą.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg7lBUjo7lIPpsaCAb-6KP2AR9mUIp1JrtVPnPlF-ReaUz1znnweijewOS5qK4qbPYtTGyoISWtUa28EY_tVB76fYhyphenhyphendC47LgXYASNa_z1Vcl837oV1RX4ayd_ArLfXuAXdYEOwfNp5hrJ4/s1600/pizKurcz1.jpg)
Na maśle sklarowanym przesmaż paprykę, dodaj połowę mięsa , przecier pomidorowy.
Przesmaż razem i odstaw do schłodzenia.
Na cieście ułóż w środku pas kurczaka bez papryki (dla tych którzy lubią łagodne smaki) a po bokach kurczaka z papryką.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj7TAiD3jc-CrIUQTLGjRlPZKizpQXkb5-fDosO9DKUbTjJVppqNvcTRFEarXbajKoEphNbTu2iQXy6tmLUoNyfgC1qX_A8geNOOYspOP3w3ONisdvR1s2dA7_Cl5gPw3245-1mOzIzwTIg/s1600/pizKurcz2.jpg)
Posyp pizzę ziołami oraz oliwkami. Ser pokrój w cienkie wiórki (np. obierakiem) i ułóż na górze. Wstaw pizzę do zimnego piekarnika nastaw temperaturę na 80 stopni. Po 10 minutach zwiększ ją do 190 stopni i piecz do suchego patyczka i chwili, gdy boki ładnie się zarumienią a ser rozpłynie.
Pokrój pizzę na kawałki ( z nadzieniem pikantnym i łagodnym) i odstaw na kilka minut.
Podawaj kawałki posypane listkami rukoli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz