Pozostałą porcję zawinęłam w naleśniki. Zjedliśmy je na kolację.
Powstało w ten sposób pyszne, zdrowe danie.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiI4vMkoXs25HPNMTR1Mp0lYYBCrmz9GtwMe6ljxQ0SWti3oGk3DZgYjTuwSFGjwcv18Bs-uoDuJujKzuqazGIcU1VKtP9GrMl95bjRPXFghlRe1p9Eqn2fmWPjp_pfIyo7GC37iRvPABvM/s280/NalDyn.jpg)
Naleśniki z farszem dyniowym
- 1 duże jajo
- 250 ml mleka
- 250 ml wody
- 2 dag drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- 1 papryka
- 2 łyżki mąki pszennej razowej
- mąka pszenna uniwersalna (550) - około 200 g
- około 500 miąższu dyni
- 1 cebula biała
- 1 cebula czerwona
- 10 dag chudego boczku
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku
- ok. 5 dag startego żółtego sera
- odrobina oleju do smażenia
- sól i pieprz biały do smaku
- kilka listków sałaty masłowej
Do mleka dodaj jajo, szczyptę soli,drożdże roztarte w łyżeczce cukru i mąkę razową.
Zmiksuj ciasto na gładko.
Nie przerywając miksowania dolej wodę dosypuj mąkę pszenną w takiej ilości, by powstało średno gęste
ciasto naleśnikowe.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg0jZ0yFo83eyfbB0M7xmU1XXIO5dlpcpniahtdjo1oF9C8dIv9ztGpdfg2S7wGfnMLCwf5QClqr0Xhs-eJO1eEIDpq1QJYQtJtZ74W4R-Kwe0sLdypd26ESQaocWWhNrMx7Vakf1pDaOmN/s1600/NalDyn1.jpg)
Obierz paprykę, dynię i cebule. Pokrój cebule w piórka, paprykę w drobną kosteczkę.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiBtJKCJgmK6qLe40NejpDeiHrDWh6c7kje73x3zGALcbQMYl0N-4I-9kQzmIpgZc5Qc431ifd1ldSGEWoCfPHVB4A9ezkGAPn1rMH90gnISb_0gq2VV5Id5LkfY-SfMIVJFthb5uPwh-vE/s1600/NalDyn2.jpg)
Miąższ dyni zetrzyj na tarce lub pokrój w zapałkę.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhRdFVOKP5lbp2rwprAy5_2xbKlWR-7sX4rZ-jmrd-cfmhHlqCjXWdUO5iiGJ67czY1iLXhqbg8Q-VBa-Aucl7ivLcB5mfWivMbYaT0unpMjTO-MYp4ioj_S71ZgxCifq3q_IXu_Gxvk3qG/s1600/NalDyn2a.jpg)
Na rozgrzanej patelni przesmaż boczek.
Gdy wytopi tłuszcz zeszklij na nim cebulę.
Dodaj paprykę, miaższ dyni, przesiśnięty przez praskę czosnek, tymianek i lubczyk. Przesmaż krótko wszystkie składniki doprawiając je solą i pieprzem, by warzywa pozostały chrupiące .
Usmaż naleśniki na rozgrzanej patelni skropionej odrobiną oleju.
Rozłóż na naleśnikach farsz dyniowy. Posyp startym żółtym serem
Złóż i zapiekaj je w mikrofalówce lub piekarniku do chwili, aż ser zacznie sie topić.
Podawaj z listkami sałaty masłowej
Ninko, twoje dania są zawsze takie kolorowe i zdrowe! I można się obeżreć z dużo mniejszym poczuciem winy :-D A jednocześnie umiesz gotować tradycyjne śląskie potrawy, z których wiele do dietetycznych nie należy. Mam nadzieję,że zobaczę Cie kiedyś, jak gotujesz np. z Rączką na antenie (przepadam za Rączką, bo on jest taki pozytywny, no i ta gwara!). Gdybyś miała czas napisz mi na maila, co z Mamusią.
OdpowiedzUsuń