Zimą podawano je posypane cukrem pudrem, zaś latem z owocami.
Dzięki zastosowaniu mrożonek placuszki z owocami możemy jeść cały rok.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi1Y6uxakP1NFWYjRZ6a5VcbKVFL5mCWw6wNVQHl0RA6eht7Gwc8-Kd7yn-FndxadQjmPrXpPyueTv046xHLxgfT-6Cyse6arS2qWU83gsENyjZEoacHFOaMn47efA9SW7zOkb8vJn35vp0/s280/MaldrzTrus2.jpg)
Małdrzyki z truskawkami
- 1/2 kg twarogu wiejskiego
- ok 3 dag mąki
- 1 jajo
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- szczypta soli
- 1 opakowanie mrożonki Hortex "Truskawki bez szypułek"
- kilka łyżek brązowego cukru
- szczypta kardamonu
- szczypta chilli (opcjonalnie)
- odrobina oleju do smażenia
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj4isn9btdzHKjI9IyYOsUVUkeiw-Zv3LZo5pq4hceXvjJVBFSdA4SoKO3PhO_YAwYH__1yDtzLRf8Vp4JqX3bqmuj7IgfQPo4q9R8gWU5XSSB5aOMsnHGHzIo3qvZfekhYKVVZVy8rDMaJ/s1600/MaldrzTrus1.jpg)
Twaróg zmiel lub przeciśnij przez praskę. Dodaj jajo, szczyptę soli i cukier z wanilią.
Dodaj mąkę i wymieszaj. Smaż placuszki na nieprzywieralnej patelni skropioną olejem.
Truskawki rozmroź, posyp cukrem, szczyptą kardamonu i krótko przesmaż na patelni by owoce lekko zmiękły i wytworzył się pyszny truskawkowy sos.
Jeśli lubisz możesz dodać szczyptę chilli.
Podawaj małdrzyki polane pysznym sosem z truskawkami.
Fajny przepis, chyba sie skusze :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Moniczko!
OdpowiedzUsuń