Maliny w ogrodzie wciąż jeszcze się czerwienią i grzechem byłoby się nimi jeszcze nie nacieszyć.
W takim deserze smakują wyśmienicie.
Pianka jogurtowa z malinami i nutą chałwy.
- 300 ml jogurtu
- 1 szklanka malin
- 1 łyżka cukru brązowego
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 łyżeczka żelatyny spożywczej
- 300 ml śmietanki kremowej
- 10 okrągłych biszkoptów
- 100 g chałwy sezamowej
- 50 g stopionej czekolady deserowej
- czekoladowe kulki do dekoracji
Zasypałam maliny cukrem.
Wyłożyłam okrągłą foremkę papierem do pieczenia. pokruszyłam biszkopty i rozsypałam ja na dnie foremki. Pokruszyłam chałwę i rozsypałam ją na biszkoptach.
Rozpuściłam galaretkę z dodatkiem żelatyny w 200 ml gorącej wody.Ubiłam kremówkę,
Wymieszałam jogurt z malinami. Dodałam tężejącą galaretkę i bitą śmietanę po czym wymieszałam dokładnie.
Masę wylałam do formy i wstawiłam do lodówki. Gdy stężała ozdobiłam górę ciasta stopiona czekoladą i czekoladowymi kulkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz