Jeszcze jeden udany moim zdaniem posiłek wegetariański z bobem w roli głównej wspaniałym warzywem strączkowym. Ponieważ zawiera dużo białka świetnie zastępuje schabowego przy okazji obniżając stężenie cholesterolu LDL we krwi.
Tak więc połączenie białej kaszy gryczanej z bobem jest pełnowartościowym, odżywczym posiłkiem obiadowym lub kolacyjnym.
Przekładanka gryczanka z bobem.
- 250 g bobu
- 200 g ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej
- cukier do smaku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła sklarowanego
- sól, pieprz czarny i ziołowy do smaku
- cząber suszony lub świeży
- sos pomidorowy
Ugotuj bób w lekko osolonej i osłodzonej wodzie.
Obierz go z łupin.
Do ciepłej kaszy dodaj pół łyżki masła i pieprz ziołowy do smaku - wymieszaj dokładnie.
Obierz cebulę i czosnek, pokrój cebulę w kostkę a czosnek przepuść przez praskę.
Zeszklij cebulę na rozgrzanym na patelni pozostałymmaśle. Dodaj czosnek i bób , przesmaż go chwilę po czym dopraw solą, cząbrem i pieprzem czarnym do smaku.
Do filiżanki nakładaj naprzemiennie kaszę i bób delikatnie upychając je łyżką.
Wywróć filiżankę na talerz udekorowany sosem pomidorowym.
Oprósz śwież otartym cząbrem.
Dwa ukochane produkty w pysznym duecie :-)
OdpowiedzUsuńDzięki! Moje też :)
OdpowiedzUsuń