Aby w pełni wykorzystać szparagi z dolnych części łodyg robię sosik, a czubki gotuje w parze.
Mam garnuszek z siteczkiem do gotowania na parze - w sam raz na pęczek szparagów!
Tak przygotowane szparagi smakują wyśmienicie z kaszą,makaronem, kluseczkami.
Tym razem z sosem szparagowym podałam makaron pełnoziarnisty.
Szparagowe spaghetti pełnoziarniste.
- 250 g makaronu spaghetti pełnoziarnistego
- 1 pęczek białych szparagów
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżka śmietanki wiejskiej
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- sól i pieprz biały do smaku
- pół łyżeczki cukru
- rukola do dekoracji
- ser typu parmezan do posypania
Ugotuj makaron wg przepisu na opakowaniu.
Obierz umyte uprzednio szparagi dokładnie pozostawiając obierki.
Szparagi przekrój na połowę. W garnku do gotowania na parze w dolnej części włóż obierki
i zalej je niewielką ilością osolonej i posłodzonej wody.
Do górnej części włóż obrane szparagi. Gotuj szparagi około 15 minut do chwili, aż będą al dente.
Obierki przetrzyj przez sito przelewając wodą z gotowania.
Pokrój ugotowane dolne części szparagów i wsyp do przetartych szparagów.
Mąkę wymieszaj w małej ilości wody, dodaj śmietankę po czym zagęść sos.
Dodaj masło, dopraw solą i białym pieprzem do smaku.
Ugotowane porcje makaronu umieść na talerzach, polej je sosem.
Udekoruj listkami rukoli i posyp startym serem.
ciekawy przepis, muszę wypróbować
OdpowiedzUsuń