aromatyczną szynką przesmażoną na szalotkach.
Obiad pyszny, nie obciążający zmęczonego po świętach żołądka, za to zdrowy i odżywczy.
W dodatku szybki w przygotowaniu.
Tak więc sezon szparagowy rozpoczęty.
Przepis bierze udział w konkursie organizowanym przez Gotujmy.pl
Wiosenny lekki omlet szparagowy
(na 2 porcje)
- 6 białek
- 2 żółtka jaja kurzego
- 1/2 łyżeczki cukru
- pęczek szparagów
- 1 łyżeczka masła sklarowanego
- 3 szalotki (lub jedna cebula)
- 4 plasterki szynki
- sól i pieprz do smaku
- kiełki brokułów (2 czubate łyżki)
- odrobina masła sklarowanego do wysmarowania patelni
Przygotuj szparagi wg wskazówek w poprzednim poście.
Ugotuj je w lekko osolonej i lekko posłodzonej wodzie (czubki oraz obrane i pokrojone części dolne).
Obierz szalotki. Posiekaj je drobno. Z plastrów szynki wytnij cztery paseczki (brzegowe )
do ozdoby, resztę szynki posiekaj drobno.
Na maśle sklarowanym zeszklij cebulkę z dodatkiem szynki. Dodaj pokrojone dolne części szparagów. Przesmaż je chwilę, dopraw sola i pieprzem świeżo zmielonym.
Ubij pianę z białek ze szczyptą soli.
Dodaj do piany 2 żółtka, zmiksuj razem.
Dwie patelnie wysmaruj masłem sklarowanym, zagrzej po czym wylej masę omletową.
Zmniejsz ogień i zapiekaj omlet pod przykryciem do chwili, aż masa się zetnie (kilka minut).
Nakładaj omlety na ogrzane talerze nadziewając je szparagami smażonymi z szynką oraz czubkami szparagów. Ułóż na brzegu kiełki brokułów i zwinięte w różyczkę plasterki szynki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz