A tak przy okazji ...piękne rzodkieweczki urosły mi w ogrodzie?
Przepis bierze udział w konkursie organizowanym przez Gotujmy.pl
Chrupiące warzywa z patelni z rzodkiewką
- 1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej (tricolore)
- 1 czerwona cebula
- 1 niewielki fenkuł
- mała cukinia
- kilka łodyg selera naciowego
- mały pęczek świeżej szałwii
- pęczek rzodkiewki
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 50 ml bulionu warzywnego (lub wody)
- sól, pieprz ziołowy do smaku
- sos czosnkowo-jogurtowy
- szczypior do posypania
Umyj i obierz warzywa.
Mniejsze rzodkiewki zostaw do dekoracji. Pokrój warzywa na cieniutkie plasterki.
Możesz zrobić to na tarce do ogórków.
Zagrzej olej na patelni lub woku.
Wrzuć cebulę, fenkuł i seler na patelnię i smaż je kilka minut.
Podlej bulionem lub wodą, dodaj pokrojoną cukinię i rzodkiewki.
Dopraw solą i pieprzem ziołowym.
Dodaj po chwili komosę ryżową.
Wymieszaj i duś kilka minut do chwili aż kasza podgrzeje się w warzywach.
Czas duszenia powinien być bardzo krótki, by warzywa pozostały chrupiące.
Podawaj warzywa w miseczkach polane sosem czosnkowym i posypane szczypiorem.
Udekoruj najmniejszymi rzodkiewkami odłożonymi wcześniej.
To naprawdę super propozycja na wiosnę :-) Ja się spasłam przez te święta i warto by przestawić sie na coś lekkiego, ale niestety, nie mam takich ślicznych rzodkieweczek no i komosy też...
OdpowiedzUsuńMarzyniu! Komosę można zastąpić ryżem brązowym lub dowolną zdrową kaszą (np. jaglaną) :)
Usuń