Babeczki z warzywami wydały mi się świetną propozycją na kolacyjną przekąskę.
Miałam tez okazję wypróbować moje nowe , śliczne foremki.
Przygotowałam ich sporo w dwóch wersjach. Na ostatki w sam raz!
Pikantne babeczki warzywne
- około 150 g mąki pszennej
- 100 g mąki razowej orkiszowej
- 1 czubata łyżka cukru brązowego lub muscovado
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 jaja
- 200 ml jogurtu
- 1 szklanka posiekanych drobno warzyw (ostre papryczki, cebula, seler naciowy)
- 2 łyżeczki startego imbiru
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 20 dag żółtego sera
- szczypta soli
Wymieszaj mąkę orkiszową z proszkiem i sodą oraz szczyptą soli.
W drugiej misce wymieszaj jaja z jogurtem i olejem.
Obierz warzywa, posiekaj je drobniutko.
Dodaj warzywa i imbir - wymieszaj ponownie.
Do płynnej masy dodaj sypkie składniki i wymieszaj. Gdyby masa była zbyt rzadka dosyp odrobinę mąki.
Foremki silikonowe przesmaruj pędzelkiem zamoczonym w oleju.
Nakładaj masę do foremek.
Pokrój ser w cieniutkie paseczki i ułóż je na babeczkach
Piecz w dobrze nagrzanym piekarniku w temp 180 st.C przez 20-25 min.
Po lekkim przestudzeniu wyjmij babeczki na talerz.
świetnie wyglądają:)
OdpowiedzUsuń