Powiem szczerze, że trudno by mi było określić , które były smaczniejsze....
Babeczki brokułowe
- około 150 g mąki pszennej
- 100 g mąki razowej orkiszowej
- 1 czubata łyżka cukru brazowego lub muscovado
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 jaja
- 200 ml jogurtu
- 1 brokuł
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki zmielonych orzechów włoskich
- szczypta soli
- oliwa z oliwek do posmarowania brokułów
Wymieszaj mąkę orkiszową z proszkiem i sodą oraz szczyptą soli.
W drugiej misce wymieszaj jaja z jogurtem i olejem.
Obierz Brokuła. Różyczki brokuła ugotuj na parze al dente.
Gruby środek obierz ze skóry po czym zetrzyj w łezkę.
Dodaj do płynnej masy starty głąb brokuła oraz
sypkie składniki i wymieszaj. Gdyby masa była zbyt płynna dosyp odrobinę mąki.
Foremki silikonowe przesmaruj pędzelkiem zamoczonym w oleju.
Nakładaj masę do foremek.
W każdą włóż różyczkę brokuła. Posmaruj ją dość obficie oliwą,
by się nie wysuszyły w czasie pieczenia.
Piecz w dobrze nagrzanym piekarniku w temp 180 st.C przez 20-25 min.
Po lekkim przestudzeniu wyjmij babeczki na talerz.
fajnie wyglądają z tymi czuprynkami z brokuła :-)
OdpowiedzUsuńJa też nie wiedziałabym, które wybrać, najlepiej obie propozycje. I oczywiście żeby ktoś podał ze szklanka soku z pomidorów (mój ulubiony, Potwory wymiękają, gdy go piję)