Strony

14 stycznia 2014

Strucla z makiem wyśmienita

Przed świętami  postanowiłam powrócić do kilku starych  przepisów. Mam dwa spore notesy z różnymi przepisami oraz kilka starych książek.
Do niektórych przepisów warto czasem powrócić i korzystać z nich od czasu do czasu.
Właśnie w tym roku chciałabym się z Wami podzielić właśnie takimi starymi, sprawdzonymi przepisami. Przepis na struclę makową pochodzi z książki Jana Czernikowskiego "Ciasta, ciastka, ciasteczka" wydanej z 1958 roku. Przepis delikatnie zmodyfikowałam zastępując cukier biały - brązowym w mniejszej ilości, zamiast skórki smażonej dodałam  startą z jednej wyszorowanej pomarańczy, zamiast olejku migdałowego dodałam ziarenka wanilii. Wy zrobicie wg uznania.
Użyłam maku zmielonego, więc i jego przygotowanie jest nieco inne.



Strucla z makiem


  • ciasto: 1/2 kg mąki pszennej
  • 3/4  szklanki brązowego cukru
  • 15 dag masła
  • 3  jaj
  • 1/4 l mleka
  • 3  dag drożdży
  • szczypta soli
  • masa: 1/2 kg maku
  • 10 dag masła
  • 2  jaja
  • 3/4  szklanki brązowego cukru
  • 5 dag rodzynków
  • 2 dag skórki smażonej lub starta skórka z wyszorowanej pomarańczy
  • 1 olejek migdałowy lub ziarenka wyjęte z jednej laski wanilii
  • rozkłócone jajo do posmarowania
  • cukier puder do posypania

Jeśli użyjesz maku w ziarenkach, namocz go w wodzie na 12 godzin po czym po odcedzeniu wrzuć go na wrzątek i gotuj przez kilka minut. Po odsączeniu zmiel w maszynce od mięsa dwukrotnie.
Jeśli masz zmielony mak duś go kilkanaście minut na maśle podlewając wodą, z dodatkiem 10 dag masła, ziarenkami wanilii  i  3/4 szklanki brązowego cukru. Na końcu dodaj rodzynki i startą lub smażoną skórkę pomarańczową. Ostudź masę.




Przygotuj zaczyn z drożdży, mleka i kilku łyżek mąki.
Jaja utrzyj z cukrem  na gładką masę. Nie przerywając  ucierania dodaj miękkie masło.
Dodaj wzburzony zaczyn i mąkę oraz szczyptę soli - wyrób gładkie ciasto drożdżowe.
Odstaw ciasto do wyrośnięcia. Do ostudzonej masy makowej wbij jaja i wymieszaj starannie.
Gdy ciasto podwoi  swoją objętość podziel je na połowę i rozwałkuj  na dwa placki o 1 cm grubości. .


 Posmaruj je rozkłóconym jajem po czym rozsmaruj na plackach masę makową. Zwiń  ciasto w rolady.
Odstaw do ponownego wyrośnięcia.
Posmaruj górę rozkłóconym jajem po czym upiecz je w średnio nagrzanym piekarniku (około 40 minut)
na złoty kolor. Przed podaniem oprósz  cukrem pudrem.



3 komentarze:

  1. Mam tę książkę, jeszcze po babci (Monice, nie Broni, Bronia nigdy nie gotowała z książek). Mnie niestety, nigdy strucla nie wyszła, miałam 2 podejścia i klapa (np. tu: http://mamamarzynia.blogspot.com/2010/12/swiateczny-toast-nalewkami-rivermana.html).
    Może Twój przepis sie sprawdzi?

    OdpowiedzUsuń
  2. Zajrzałam na twój wypiek i faktycznie coś z drożdżami się stało.... Może zbyt ciepłe mleko dodałaś do zaczynu
    lub drożdże były nieaktywne (nieświeże). Coś nie zagrało....
    Moje urosło bardzo dobrze - może wg tego przepisu się uda - powodzenia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ninko, będę się przymierzać do tej strucli w tym roku (właśnie przeglądałam Twoje przepisy świąteczne, jestem na chorobowym, więc mam czas). A jaki mak mielony kupiłaś, pamiętasz może? Wizja katorżniczego mielenia maku w mojej maszynce po Babci Broni, która stępiła się już w czterdziestym czwartym, z lekka mię zniechęca. Odpisz mi kochana na mojego bloga, cobym nie przegapiła :-)
    CaUski!

    OdpowiedzUsuń