Znany jest jak w wielu krajach Europy środkowej strudel, czyli cienkie jak papier ciasto makaronowe posmarowane masłem i zapiekane z farszem. Na Węgrzech oprócz nadzienia jabłkowego stosuje się biały ser. Strudel zwija się również z drobno siekaną kapustą.
Popularny jest również makaron z białym serem i kwaśną śmietaną polany słoniną.
Kolejnym daniem jest makaron z smażoną z cebulą drobno siekaną kapustą.
Mnie najbardziej zauroczyło proste i szybkie danie na słodko - makaron z orzechami i miodem.
Danie to może być również podawany jako deser.
Jeśli wybierzesz taki kształt makaronu jak ja - możesz podać go na Walentynki!
Węgierski makaron z orzechami i miodem.
- 250 g makaronu dowolnego kształtu
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka masła
- 4 łyżki startych orzechów włoskich
- szczypta cynamonu
- 1 jabłko i kilka listków mięty do dekoracji (skropione sokiem z cytryny)
- cząstki orzechów do dekoracji
Ugotuj makaron wg przepisu na opakowaniu.
Rozgrzej na patelni masło, włóż starte orzechy, zarumień je przez minutę po czym lekko przestudź. Do ciepłych orzechów dodaj miód i wymieszaj. Jeśli lubisz dodaj szczyptę cynamonu.
Podawaj gorący makaron posypany masą orzechową
Udekoruj danie cząstkami jabłka skropionymi sokiem z cytryny (by nie sczerniały), cząstkami orzechów i listkami mięty.
To wspaniały przepis! Muszę zapodać go mojej córce na walentynki (ja się w to nigdy nie bawiłam), na pewno H&C będzie zachwycona!
OdpowiedzUsuń