Najbardziej spodobała mi się gęsta, zaprawiona wiejską śmietanką zupa grzybowa z łazankami.
I taka własnie zupę Wam zaprezentuję.
Ukraińska zupa z leśnych grzybów z łazankami.
- 200 g łazanek
- około 10 średnich borowików lub podgrzybków
- 1 cebula
- 2 czubate łyżki masła
- 1 i 1/2 litra dobrego bulionu
- sól i pieprz czarny do smaku
- 1 czubata łyżka mąki
- 1/2 szklanki wiejskiej śmietanki
- kilka łyżek wiejskiej śmietany i listków pietruszki do dekoracji
Ugotuj łazanki wg przepisu na opakowaniu.
Obierz cebulę i oczyść grzyby.
Poszatkuj drobno cebulę i zeszklij ją na 1 łyżce masła. Grzyby pokrój w plasterki - dodaj do cebulki, lekko posól i popieprz - duś je do miękkości. Zalej grzyby gorącym bulionem.
Z 1 łyżki masła i mąki zrób zasmażkę. Dodaj ją do zupy. Zagotuj ją po czym zapraw wiejską śmietanką.
Podawaj gorącą zupę z łazankami.
Na górze każdego talerza zrób kleksa z gęstej wiejskiej śmietanki, ułóż listki pietruszki i oprósz świeżo zmielonym pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz