Dodatek koncentratu pomidorowego intensyfikuje smak gulaszu.
To numer jeden dla mojego mięsożercy domowego. Ja wolę placki z grzybami, jednak od czasu do czasu robię i takie.
Placki ziemniaczane z gulaszem wołowym
- około 80 dag ziemniaków
- 1 jajo
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1/2 kg cebuli
- 1/2 kg wołowiny gulaszowej
- 100 ml czerwonego wytrawnego wina
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 150 g koncentratu pomidorowego Pudliszki
- 2 niewielki papryki czerwone
- 2 niewielki papryki zielone
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- sól, pieprz, chilli do smaku
- Olej do smażenia placków
Oczyść, umyj mięso i pokrój je w drobna kostkę. Oczyść paprykę z gniazd nasiennych i białych błon, część pokrój w kostkę część w plastry.
Obierz cebulę. jedną odłóż, resztę posiekaj i zaszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj mięso, przesmaż je aż straci surowość, dodaj paprykę, wymieszaj po czym podlej winem. Duś mięso 15 minut po czym dodaj
pokrojone w kostkę papryki. Dodaj koncentrat, przyprawy i plastry papryki - duś na wolnym ogniu do chwili aż mięso będzie miękkie. Obierz w międzyczasie ziemniaki, zetrzyj je na tarce razem z cebulą.
Dodaj do masy jajo, mąkę i szczyptę soli. Smaż po dwa podłużne (podwójne) placki na jednej patelni.
Nałóż na jedną część każdego placka gulasz, nakryj drugą częścią. Ułóż na górze każdego placka po dwa krążki papryki.
Podawaj od razu.
Każdy mężczyzna byłby zadowolony z takiego dania, pycha, ja od niedawna do gulaszu robię też placki gryczane(przepis z,kuchni lidla,), również smaczne :)
OdpowiedzUsuńPlacki gryczane też są pyszne zarówno z gulaszem jak i innymi dodatkami. :)
OdpowiedzUsuń