Upiekłam biszkopt czekoladowy, przesmażyłam morele z odrobiną cukru, przygotowałam czekoladę. Przełożyłam blaty morelami, polałam czekoladą i tak oto pojawiła się na stole torcik urodzinowy, czyli solidna dawka czekolady z aromatycznymi morelami.
Tort w stylu Sachera
- 2 blaty biszkoptu czekoladowego
- 70 dag moreli
- około 2 łyżek cukru trzcinowego brązowego
- 200 g czekolady
- 100 ml kremówki
- 1 łyżka świeżego masła
- kwiaty do dekoracji
Umyj morele, wyjmij a nich pestki i pokrój w paseczki.
Przełóż je do rondla, wlej 2 łyżki wody i dodaj 2 łyżki cukru. Duś morele do chwili, aż powstanie morelowy dżemik. Mnie zajęło to około 20 minut. W międzyczasie w drugim rondelku rozpuść pokruszoną czekoladę z dodatkiem śmietanki i masła na bardzo małym ogniu lub w kąpieli wodnej.
Nałóż na jeden blat gorący dżem morelowy, nakryj drugim blatem.
Posmaruj tort grubą warstwą przestudzonej masy czekoladowej. Odstaw na godzinę w chłodne miejsce. Przed podaniem udekoruj jadalnymi jesiennymi kwiatami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz