Strony

30 lipca 2013

Dżem malinowy

Najpierw muszę się wytłumaczyć. Dość długo nie pisałam, najpierw zbiory w ogrodzie, porzeczki, maliny, wiśnie i papierówki. Potem przetwórstwo kuchenne, czyli zapasy na zimę  i na bieżące potrzeby. Dżemy różnego typu, wino, nalewki....
Najpierw dżemy.


Dżem malinowy



  • 1 kg malin
  • 50 dag cukru
  • 1/2 szklanki soku z czerwonych porzeczek
  • 1 rozgniecione ziarenko kardamonu



Przebierz owoce, opłucz i odsącz z wody. Zalej cukier sokiem z porzeczek mieszając doprowadź do zagotowania w rondlu o grubym dnie i wysokich brzegach. Dodaj maliny i kardamon. Gotuj na bardzo małym ogniu ciągle mieszając. Możesz zrobić to kilkakrotnie przerywając i schładzając dżem.
Zagęszczaj dżem do takiego jaki lubisz.
Ja wolę mniej zagęszczony, krócej trzymany na kuchence. Jeśli chcesz przechować  dżem dłużej pasteryzuj go w słoikach w temp. 90 st.C przez 15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz