Jest dobrym podkładem pod pleśniowy serek typu Brie, żółty ser lub cokolwiek innego.
Można podać je również z młodymi ziemniaczkami ugotowanymi w łupinach.
Prawdę mówiąc jest pyszne ze świeżym domowym chlebem.
Spieszę z przepisem.
Masełko orzechowo-pietruszkowe
- 150 g masła
- 100 ml oliwy Extra V.
- 2 pęczki pietruszki
- pół szklanki zmielonych orzechów włoskich
- szczypta soli
- pół łyżeczki miodu
Umyj i osusz natkę pietruszki, zerwij wszystkie listki i wrzuć do wysokiego pojemnika.
Zalej listki oliwą i zmiksuj blenderem z dodatkiem soli i miodu.
Do zielonej masy dodaj miękkie masło dobrej jakości i zmielone orzechy. Wymieszaj bardzo dokładnie.
Wstaw do lodówki. Masełko jest bardzo "smarowne " nawet wyjęte prosto z lodówki.
fajny pomysł, super smakuje napewno z świeżym chlebkiem:)
OdpowiedzUsuńOj tak, już niewiele zostało...
OdpowiedzUsuń