Szkoda było go usmażyć w panierce. Pomyślałam że takie białe mięsko pyszne będzie w towarzystwie pikantnych warzyw.
Pikantny dorsz duszony w jarzynach
- Filet dorsza (ok 80 dag)
- 1 papryka czerwona
- 2 papryczki chili
- 1 duża cebula
- kilka łodyg selera naciowego
- 2 młode marchewki
- pęczek szczypiorku
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżka masła sklarowanego
- sok z cytryny
- sól, pieprz biały do smaku
- 1 łyżka startego parmezanu
Obierz warzywa, marchew i seler pokrój je w cieniutkie plasterki. Cebulę i paprykę słodką i ostrą posiekaj w kosteczkę.
Zeszklij na maśle cebulę, dodaj paprykę i pozostałe warzywa.
Po krótkim przesmażeniu podlej je odrobiną wodą, dopraw pieprzem ziołowym i solą. Filet z dorsza pokrój na cząstki, oprósz białym pieprzem i solą, ułóż je między warzywami.
Nakryj pokrywą i duś na wolnym ogniu przez 5 minut, odwróć filety na drugą stronę i duś przez kolejne 5 minut.
Odkryj pokrywę, skrop sokiem z cytryny, dodaj szczypior i duś jeszcze przez chwilę, aż sos trochę odparuje.
Podawaj dorsza w warzywach na gorąco posypanego startym parmezanem.
pięknie podany obiad:)
OdpowiedzUsuń