Drugie danie pierwiosnkiem dekorowane.
- 200 g ryżu trójkolorowego
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 cukinia
- pęczek młodej pokrzywy
- 3 ząbki czosnku
- pęczek szczypiorku
- 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1 duże jajo
- 1/2 szklanki bulion
- gałka muszkatołowa do smaku
- sól i pieprz czarny do smaku
- 4 kawałki piersi kurczaka z grilla lub pieczeni
- kilkanaście kwiatków pierwiosnka do dekoracji
Ugotuj ryż wg przepisu na opakowaniu. Obierz czosnek i posiekaj go drobno. Posiekaj pokrzywę, wsyp ja do garnka.Zalej gorącym bulionem. Dodaj czosnek, 1 łyżeczkę pieprzu ziołowego - duś pokrzywę około 10 minut. Dopraw ją do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na końcu dodaj posiekany szczypior i pokrojone plastry cukinii. Po kilku minutach dodaj rozkłócone jajko.
Wyłóż na talerze porcje ryżu, zagrzane kawałki pieczeni oraz pokrzywę z cukinią.
Dekoruj danie kwiatkami pierwiosnka lekarskiego.
Wegetarianie opuszczają punkt z pieczenią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz