Strony

5 marca 2013

Tort naleśnikowy wielosmakowy

W ubiegłym tygodniu mieliśmy gości. Zastanawiałam się co przygotować  na ciepłą kolację.
No i upiekłam ...
Tort naleśnikowy wielosmakowy. Wygodny do wcześniejszego przygotowania, zapieczony przed podaniem.






























Tort naleśnikowy wielosmakowy

  • 2 jaja
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • szczypta soli
  • 2 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • mąka pszenna - ile zabierze
  • 4 łyżki masła sklarowanego
  • 250 g boczniaków
  • 500 g mięsa mielonego z szynki
  • 150 ml wytrawnego wina
  • 1 mały koncentrat pomidorowy
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • 1 niewielka cukinia
  • 1/2 łyżeczki 
  • 2 duże cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • sól, pieprz czarny do smaku
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 2 łyżki śmietanki kremowej
  • sos sojowy Kikkoman do smaku
  • sos Tabasco oryginal do smaku

  • 250 g startego żółtego sera



    Do  mleka dodaj  wodę, jaja, szczyptę soli i olej słonecznikowy  2 łyżki mąki orkiszowej oraz 2 łyżki mąki pszennej uniwersalnej. Zmiksuj gładkie ciasto naleśnikowe dosypując mąki pszennej, tyle, ile trzeba.
     Odstaw  na 10 minut. Upiecz naleśniki.
    Obierz cebule i czosnek.
    Na jednej łyżce masła zeszklij 1 posiekaną cebulę, dodaj zmielone mięso, posiekane 2 ząbki czosnku. Przesmaż razem z cebulą ze wszystkich stron,  po czym podlej winem.Skrop mięso sosem sojowym i dopraw pieprzem, dodaj suszoną bazylię. Duś mięso do miękkości. Pod koniec duszenia dodaj koncentrat pomidorowy. Dopraw mięso do smaku kilkoma kroplami sosu Tabasco, solą i pieprzem jeśli trzeba.
    W drugim rondelku rozgrzej masło (1 łyżkę), dodaj startą cukinię, 4 ząbki posiekanego czosnku i szpinak.
    Przesmaż krótko, dopraw sosem sojowym i gałką muszkatołową.
    Zestaw z ognia.
    Kapelusze boczniaków pokrój w cieniutkie paseczki. Przesmaż je na łyżce masła z dodatkiem pokrojonej w piórka cebuli. Skrop sosem sojowym, posyp pieprzem po czym dodaj śmietankę. lekko przestudź.
    Ser podziel na 4 części. Do każdego ostudzonego farszu dodaj ser i wymieszaj. Czwartą część zostaw do posypania.

    Pozostałym masłem wysmaruj niewielką tortownicę, układaj naleśniki przekładając je farszami naprzemiennie. Zapiekaj około 40 minut  w nagrzanym do 180 st.C piekarniku.
    Przełóż na talerz, posyp  górę serem i zapiekaj dalej do chwili, gdy ser delikatnie się rozpłynie.








    Kulinarne inspiracje i nagrody


    2 komentarze:

    1. świetnie wygląda! super pomysł, wierzchnia warstwa rewelacja:)

      OdpowiedzUsuń
    2. Dziękuję Justynko za pochwałę!

      OdpowiedzUsuń