No i upiekłam ...
Tort naleśnikowy wielosmakowy. Wygodny do wcześniejszego przygotowania, zapieczony przed podaniem.
Tort naleśnikowy wielosmakowy
- 2 jaja
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- szczypta soli
- 2 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- mąka pszenna - ile zabierze
- 4 łyżki masła sklarowanego
- 250 g boczniaków
- 500 g mięsa mielonego z szynki
- 150 ml wytrawnego wina
- 1 mały koncentrat pomidorowy
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku
- 1 niewielka cukinia
- 1/2 łyżeczki
- 2 duże cebule
- 6 ząbków czosnku
- sól, pieprz czarny do smaku
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 2 łyżki śmietanki kremowej
- sos sojowy Kikkoman do smaku
- sos Tabasco oryginal do smaku
- 250 g startego żółtego sera
Odstaw na 10 minut. Upiecz naleśniki.
Obierz cebule i czosnek.
Na jednej łyżce masła zeszklij 1 posiekaną cebulę, dodaj zmielone mięso, posiekane 2 ząbki czosnku. Przesmaż razem z cebulą ze wszystkich stron, po czym podlej winem.Skrop mięso sosem sojowym i dopraw pieprzem, dodaj suszoną bazylię. Duś mięso do miękkości. Pod koniec duszenia dodaj koncentrat pomidorowy. Dopraw mięso do smaku kilkoma kroplami sosu Tabasco, solą i pieprzem jeśli trzeba.
W drugim rondelku rozgrzej masło (1 łyżkę), dodaj startą cukinię, 4 ząbki posiekanego czosnku i szpinak.
Przesmaż krótko, dopraw sosem sojowym i gałką muszkatołową.
Zestaw z ognia.
Kapelusze boczniaków pokrój w cieniutkie paseczki. Przesmaż je na łyżce masła z dodatkiem pokrojonej w piórka cebuli. Skrop sosem sojowym, posyp pieprzem po czym dodaj śmietankę. lekko przestudź.
Ser podziel na 4 części. Do każdego ostudzonego farszu dodaj ser i wymieszaj. Czwartą część zostaw do posypania.
Przełóż na talerz, posyp górę serem i zapiekaj dalej do chwili, gdy ser delikatnie się rozpłynie.
świetnie wygląda! super pomysł, wierzchnia warstwa rewelacja:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Justynko za pochwałę!
OdpowiedzUsuń