Dwa- trzy razy w tygodniu piekę chlebek. Najczęściej piekę chleb z przepisu Halinki, bo najmniej z nim roboty i jest całkowicie na zakwasie. jednak czasem dla odmiany.....
Chlebek pełnoziarnisty niedźwiedzi
- około 300 g mąki pszennej
- 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 3 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego
- 40 g drożdży
- 300 ml letniej wody
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka miodu
W części letniej wody z miodem i kilkoma łyżkami mąki pszennej wymieszaj drożdże i odstaw je w ciepłe miejsce. Do miski wsyp mąkę razową, pszenną i suszony czosnek niedźwiedzi. Gdy drożdże "ruszą" wlej je do miski razem z resztą wody, olejem i solą. Wyrabiaj ciasto do chwili, aż będzie odchodziło od rąk.
Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie dosyp mąki pszennej.
Odstaw w ciepłe miejsce.
Gdy ciasto podwoi objętość uformuj z niego chlebek, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw go do ponownego wyrośnięcia.
Przed upieczeniem ponacinaj ostrym nożem i zwilż pędzlem moczonym w wodzie. Piecz w dobrze nagrzanym piekarniku (temp. 190 st.C).
Po wyjęciu ostudź na kratce.
smakowicie wygląda chlebuś:)
OdpowiedzUsuń