Przy okazji wyszło ciekawie :)
Dziś opowiem o surówce z bardzo zieloną spiruliną, w sam raz na akcję Zielono mi....
Surówka spirulinowa
- 4 łodygi selera naciowego
- 1 duże jabłko
- 1/2 sałaty lodowej
- miód i sok z cytryny do smaku
- szczypta soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka sproszkowanej spiruliny
\
Umyj i osusz seler i sałatę. Posiekaj je drobno lub zetrzyj na tarce. Obierz jabłko. Zetrzyj je w łezkę.
Skrop sokiem z cytryny i dopraw miodem by zrównoważyć kwaśny smak. Dopraw szczyptą soli.
Dodaj oliwę, spirulinę - wymieszaj dokładnie.
Przed podaniem wyłóż surówkę do miseczki.
co to takiego spirulina?
OdpowiedzUsuńTo rodzaj mikroskopijnej algi spiralnie skręconej niezwykle zdrowej.
UsuńDziała oczyszczająco i regenerująco na organizm. na wiosnę jak znalazł :)
Rzeczywiście bardzo zielona;) Tylko nie wiem, czy jest dużo zdrowsza od pozostałych składników surówki :P
OdpowiedzUsuń