Kluseczki pomidorowe kładzione
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- maka pszenna typ 500 ile zabierze
- 1 łyżka maki ziemniaczanej
- 1 jajo
- szczypta soli
Ziemniaki zmiel lub przeciśnij przez praskę wprost do miski, dodaj jajo,koncentrat pomidorowy, paprykę w proszku, mąkę orkiszową i ziemniaczaną, szczyptę soli - wymieszaj. Jeśli ciasto jest zbyt luźne dodaj jeszcze trochę mąki pszennej.
Wyrób ciasto. Powinno być trochę mniej zbite niż na typowe kopytka.
Nakładaj łyżką kluseczki na gotujący się , lekko osolony wrzątek.
Gotuj ok 2 minut od wypłynięcia.
Podawaj kluseczki jako dodatek do mięsa lub okraszone tym co lubisz.
fajny pomysł, pomidorowych nie jadłam:)
OdpowiedzUsuń