Kaszanka domowa
- 1/2 kg serc wieprzowych
- 1 duża cebula
- 1 łyżka smalcu
- 25 dag tłustej wieprzowiny
- 1 szklanka kaszy perłowej
- sól, pieprz, majeranek do smaku
Zmiel mięso i serca na drobnym sitku.
Obierz cebulę.
Zeszklij cebulę na smalcu, dołóż mięso. Przesmaż mieszając. Podlej niewielką ilością wodą (tyle by przykryła mięso). Dopraw solą.Duś do miękkości podlewając jeśli trzeba. Pod koniec duszenia wsyp kaszę i duś dalej do miękkości kaszy. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem.
Napełnij kaszanką jelita kiełbasiane. Włóż je do gorącej wody na 15 minut pod przykryciem. Nie gotuj!
Bardzo dobre!n Dodaje jeszcze podgardle skórki gotowane i wytopione wyrzoski.Całośc mielę przez maszynkę i dodaję do gorącej kaszy + przyprawy jak u Pani.
OdpowiedzUsuń