Przygotowałam go wg przepisu pani Magdy. Nie zawiodłam się- był bardzo smaczny!
Hamburger Magdy Gessler
- 1 kg wołowiny
- 1 jajo
- 1 łyżka kolendry w proszku
- 1 łyżka imbiru w proszku
- 1 świeża papryczka chili (ja dodałam w proszku)
- pieprz młotkowany do smaku
- 4 łyżki oleju
- 1 ząbek czosnku (posiekany drobno)
- 1 cebula siekana ręcznie
- odrobina sosu sojowego
- gorczyca tłuczona
- sól do smaku
- dodatki: bułka sezamowa
- ogórek konserwowy
- sałata
- pomidor
- ziemniaki (ja pominęłam)
Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wyrób. Formuj hamburgery i smaż na grillu węglowym (ja użyłam patelni grillowej).
Podawaj je w bułce sezamowej (ja swoją przypiekłam tosterem) z dodatkami oraz majonezem, musztardą i keczupem - co kto lubi :)
zdrowe jedzonko:)
OdpowiedzUsuńTo nie jest na pewno hamburger według przepisu Magdy Gessler ponieważ ona zamiast jajka dodaje bulion żeby był bardziej miękki i soczysty!!! a imbir nie proszkowany tylko świeży starty. To nie wszystkie różnice ale nie chcę się już wdawać w szczegóły. Więc ten przepis nie powinien się tak nazywać.
OdpowiedzUsuńNie zgodzę się z Tobą. Zajrzyj do książki "Kuchenne rewolucje" Przepisy Magdy Gessler na str. 114.
OdpowiedzUsuńPrzepis jest zrobiony wg jej przepisu opublikowanego w tej książce na tej właśnie stronie.
Widocznie spotkałeś inny jej przepis.
Pozdrawiam!
Nina
Dodawanie do wołowiny cokolwiek prócz pieprzu i soli to psucie tego mięsa. Jesli ktoś jadł prawdziwego amerykańskiego burgera to wie, że tylko sól i pieprz. Po za tym jak wołowina to burger a nie HAMburger.
OdpowiedzUsuńPanie specjalista, nazwa HAMburger nie pochodzi od słowa HAM- czyli szynka, co próbujesz zasugerować. Więc taka buła z kotletem, nawet wołowym, to nadal HAMBURGER. Polecam najpierw poczytać.
UsuńSól i pieprz - owszem, ale do steków np. z polędwicy, do mielonych kotletów (patty) często dodaje się inne składniki. Chociaż nawet do polędwicy dodaje się inne przyprawy ot chociażby rozmaryn w małych ilościach. Wszystko zależy co kucharz chce uzyskać i do czego podaje tego steka.
To przepis dodany do akcji dania wykonane wg przepisu Magdy Gessler i temu była wierna.
OdpowiedzUsuńJa osobiście też lubię wołowinę doprawioną tylko solą i pieprzem :)
Dziękuję za uwagi i pozdrawiam!
Oczywiście,że BURGER i tylko burger.Zgodzę się z Anonimem.Amerykanie mówią "burger" a nie "hamburger".
OdpowiedzUsuń