W piątek wypiekłam wieczorem takiego właśnie rogala. Aż wstyd się przyznać, ale połowę zjedliśmy od razu bez dodatków na kolację - tak był aromatyczny i smaczny !
Rogal z pesto z sezamową skórką
- Ciasto : 20 dag maki pszennej razowej
- 20 dag mąki żytniej
- około 50 dag maki pszennej białej
- 6 dag drożdży
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka cukru
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 2 szklanki serwatki (lub wody)
- słoiczek pesto (150 ml) najlepiej domowej roboty
- 1 białko
- 1/2 szklanki sezamu
Wsyp mąkę razową do miski, zrób dołek. Wlej w dołek pół szklanki letniej serwatki lub wody, rozkrusz drożdże,
dodaj łyżeczkę cukru i wymieszaj. Pozostaw na 15 minut do chwili, aż drożdże ruszą.
Dodaj do miski mąkę pszenną (40 dag), resztę serwatki, sól, oliwę - wyrób gładkie ciasto.
Jeśli ciasto będzie zbyt luźne dosyp jeszcze mąki pszennej.
Pozostaw je na pół godziny do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Rozwałkuj z ciasta placek, posmaruj pesto
i zawiń w roladę. Uformuj rogal, ułóż go na blaszce na papierze do pieczenia i pozostaw do ponownego wyrośnięcia.
Gdy rogal wyrośnie posmaruj go delikatnie białkiem, posyp sezamem . Ponacinaj ciasto ostrym nożem i wstaw
do nagrzanego do 190 st.C piekarnika.
Piecz około 45 minut do chwili, aż patyczek po nakłuciu będzie suchy, a sezam ładnie się przyrumieni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz