Moje drugie śniadanko - tradycyjnie warzywa i owoce w miłej aranżacji.
Marchewka z jabłkiem w grapefruicie
- 2 średnie marchewki
- 2 jabłka
- 4 grapefruity
- 2 łyżki oliwy extra v.
- 2 łyżki startych migdałów
- 1/2 szklanki pokruszonych i uprażonych orzechów włoskich
- suszone morele do dekoracji
Marchewki obierz , zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Obierz jabłka, zetrzyj je na tarce w łezkę.
Umyj dokładnie grapefruity. Przekrój je w 1/3 poziomo. Z górnej mniejszej części wyciśnij sok, z dolnej wyjmij miąższ bez błonek.
Skrop sokiem z grapefruita starte jabłka. Włóż startą marchewkę i jabłka do miski, dodaj miąższ z grapefruita, dodaj oliwę i orzechy - dokładnie wymieszaj.
Nałóż surówkę do dolnych części grapefruitów, posyp pokrojonymi w paseczki morelami.
Nakryj surówkę odciętą mniejszą częścią grapefruita jak czapeczką.
ale fajny pomysł na podanie sałatki:)
OdpowiedzUsuń