Klasyczne faworki w trochę innej formie. Sposób formowania zainspirowały mnie zawijasy z południa Europy. Tam polewane są syropem cukrowym. Moje są z polewą czekoladowa i wiórkami koksowymi.
Faworki klasyczne zawijane
- około 500 g mąki pszennej
- 2 jaja
- 2 żółtka
- szczypta soli
- szczypta proszku do pieczenia
- 2 łyżki wiejskiej śmietany ile zabierze (kilka łyżek)
- 25 ml rumu 80% lub spirytusu
- 2 łyżki stopionego masła
- olej do smażenia
- polewa czekoladowa
- wiórki kokosowe do posypania
Do przesianej mąki pszennej wbij jaja , dodaj rum, żółtka, śmietanę, szczyptę proszku do pieczenia i szczyptę soli oraz stopione masło. Wyrób ciasto o zwartej konsystencji.
Rozwałkuj ciasto cieniutko. Za pomocą radełka wytnij długie paski. Zagrzej tłuszcz do smażenia.
Weź dwa widelce. Na jednym zaczep koniec wstążki i włóż do tłuszczu. Drugą ręką przytrzymując drugi koniec wstążki zawijaj ją na widelec. Gdy już cała wstążka jest zwinięta drugim widelcem zsuń zawijas do tłuszczu.
Upiecz zawijasy na złoty kolor, odsącz je na papierowym ręczniku. Po ostudzeniu zanurz zawijasy z jednej strony w polewie czekoladowej i oprósz kokosem.
fajne kształty:)
OdpowiedzUsuń