z pozoru te same dania różnią się dodatkami, przyprawami no i smakiem.
Dziś moje ulubione klimaty. Pikantnie, kolorowo, cytrynowo....
Dyniowa cytrynowa z soczewicą
- miąższ z dyni (około 1 kg)
- 1,5 litra bulionu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
- 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- sól, pieprz, chilli do smaku
- 100 g soczewicy ugotowanej w lekko osolonej wodzie
- 2 niewielkie cytryny
- 1 łyżka miodu
- listki mięty do dekoracji
Miąższ z dyni pokrój w kostkę i włóż do garnka. Zalej dynię bulionem, wstaw na ogień.
Gotuj około 10 minut z dodatkiem oliwy. Zmiksuj zupę na krem,dodaj imbir, kurkumę
i startą gałką muszkatołową. Wyszoruj cytryny i przekrój ją na połówki. Z środka wytnij 4 plasterki.
Z pozostałych połówek zetrzyj skórkę, wyciśnij sok przez sitko, by pozbyć się pestek.
Wlej sok cytrynowy do zupy, dodaj miód i wymieszaj. Dopraw zupę solą, pieprzem i chili do smaku
Podawaj zupę posypaną soczewicą, udekorowaną plasterkiem cytryny, startą skórką cytrynową i listkami mięty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz