Wczoraj zjedliśmy ją z kaszą jaglaną i siekanymi orzechami. Tak prosta w wykonaniu, a jaka smaczna.
Zupa dyniowa z kaszą i orzechami.
- miąższ z połówki średniej dyni (około 80 dag)
- 1 duży por (jasna część)
- 1 cebula
- 1 jabłko
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- sól, pieprz, chilli do smaku
- 100 g kaszy jaglanej ugotowanej na sypko
- 100 g uprażonych i posiekanych orzechów włoskich
Obierz jabłko i warzywa, pokrój byle jak i włóż do garnka. Pokrój miąższ dyni, dodaj do warzyw, zalej wodą i wstaw na ogień. Obierz jabłko, dodaj je do zupy razem z oliwą, imbirem, kurkumą i startą gałką muszkatołową . Gotuj około 15 minut po czym zmiksuj blenderem lub przetrzyj przez sito.
Dopraw zupę przyprawami - trzymaj na małym ogniu jeszcze 5 minut. Nalej zupę do miseczek, dodaj po dwie łyżki kaszy.
Posyp górę siekanymi orzechami.
I to wszystko! Wcinamy :)
z kaszą i orzechami jeszcze dyniowej nie jadłam, wygląda bardzo smaczne:)
OdpowiedzUsuńMiło że Ci się spodobały moje propozycje na dynie w wersji dietetycznej.
OdpowiedzUsuńSą proste w wykonaniu i smaczne :)