Dynia o tej porze już nie jest tak jędrna, więc łatwo zrobić z niej wstążki.
Kasza jaglana na wstążkach dyniowych
- miąższ z połówki średniej dyni (około 80 dag)
- 1/2 litra przecieru pomidorowego lub gęstego sosu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki papryki słodkiej w proszku
- sól, pieprz biały, chilli do smaku
- 1 ząbek czosnku
- 200 g kaszy jaglanej ugotowanej na sypko
- listki bazylii do dekoracji
Miąższ z dyni pokrój we wstążki (można użyć tarki). Włóż dynię do rondelka, zalej przecierem z pomidorów, dodaj oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek i 1 łyżkę słodkiej papryki w proszku.
Dopraw solą, pieprzem i chilli do smaku. Sos powinien być pikantny. Duś wszystko razem około 5 minut, by dynia się nie rozgotowała.
Nałóż porcje dyni na talerze, na dynię w sosie nałóż gorącą kaszę. Danie posyp słodką papryką w proszku i udekoruj listkami bazylii.
jeszcze takiej wersji dyni nie jadłam, bardzo ciekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuń