...i po świętach. Spędziłam je niestety jedną nogą w kuchni, drugą w łóżku.
Jeszcze nie doszłam do dobrej formy, ale systematycznie się poprawia.
Zaczął się czas karnawału, Sylwestra i biesiad, więc może przyda Wam się moich kilka przepisów na tę okoliczność. Najpierw bardziej pracochłonny.
Kruche babeczki serowe.
- ciasto: ok 2 szklanek mąki pszennej
- 20 dag masła Lurpak klasyczne
- pół szklanki startego żółtego sera
- 1 jajo
- 2 łyżki posiekanych drobno orzechów włoskich
- szczypta soli
- farsz: 100 g szynki
- 100 g żółtego sera
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki miks Lurpak z oliwą z oliwek
- 2 łyżki musztardy dijon
- sól, pieprz, papryka słodka w proszku
- tłuszcz do wysmarowania foremek
- natka pietruszki do dekoracji
Z podanych składników zagnieć szybko kruche ciasto - wstaw je do lodówki.
Wylep ciastem wysmarowane tłuszczem foremki, z resztek ciasta wykrój gwiazdeczki.
Upiecz babeczki na jednej blaszce, gwiazdeczki na drugiej na złoty kolor.
Ser i szynkę zmiel na drobnych oczkach, dodaj miękki miks Lurpak, majonez oraz musztardę i wymieszaj dokładnie. Dopraw pastę papryką w proszku, solą i pieprzem świeżo zmielonym.
Nadziewaj babeczki pastą, dekoruj je gwiazdkami i natką pietruszki.
Chyba ładnie się prezentują babeczki?
Jeśli tak sądzicie - proszę o głosy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz