Jaja faszerowane śledziem.
- 4 płaty śledziowe
- 2 jaja
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 łyżka posiekanych drobno orzechów
- 1 cebula
- sól, pieprz
- natka pietruszki do dekoracji
Ugotuj jaja na twardo.
Płaty śledziowe wymoczone uprzednio posiekaj drobno, włóż do miski.
Posiekaj obraną wcześniej cebulę, dodaj do śledzia.Obierz jaja, dwa z nich posiekaj i dodaj do pozostałych składników.
Dodaj oliwę, orzechy oraz musztardę francuską i wymieszaj dokładnie.
Pozostałe jaja przekrój na połówki. wyjmij żółtka. Połowę żółtek rozkrusz i dodaj do pasty.
Dopraw ją solą i pieprzem świeżo zmielonym.
Nadziewaj połówki jaj pastą, dekoruj je natką pietruszki. Rozkrusz pozostałe żółtka i posyp nimi faszerowane jaja.
Pyszny pomysł z dodaniem śledzika, ja właśnie testuję przepis na śledzia w pieczonych burakach(,kuchnia lidla,), zobaczymy jak wyjdzie:)
OdpowiedzUsuń