A więc ...
Spaghetti z pulpetami.
- 300 g spaghetti
- 500 g mięsa (wołowego, wieprzowego lub mieszanego)
- 250 g suszonych pomidorów
- 2 jaja
- 3 łyżki tartej bułki
- 1 niewielka czerwona papryka
- 1 niewielka cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki
- listki bazylii
- 2 łyżki masła sklarowanego
- sól, pieprz do smaku
Mięso zmiel razem z papryką, cebulą i czosnkiem. Dodaj jaja, tartą bułkę, bazylię w proszku i paprykę
Posiekaj drobno pomidory. Dodaj je do mięsa. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Formuj podłużne klopsiki po czym usmaż je na patelni na maśle. Wyjmij klopsiki a na rozgrzany na patelni sos włóż pomidory razem z sokiem. Duś sos aż odparuje. Dopraw go solą i pieprzem do smaku.Pod koniec włóż klopsiki do sosu, by się zagrzały.
Ugotuj makaron al dente wg przepisu na opakowaniu.
Podaj go od razu na gorąco z sosem i klopsikami. Udekoruj listkami bazylii.
Świetne spaghetti z pulpetami i suszonymi pomidorami,też takie niedawno robiła z przepisów kuchni Lidla,smakują wybornie.
OdpowiedzUsuńNo właśnie - znasz ten smak, potwierdzam,że smakuje wybornie!
UsuńSuszone pomidory musza się świetnie komponowac. :)
OdpowiedzUsuńTak , suszone pomidory są ostatnio modne :)
OdpowiedzUsuńPyszny obiadek, ja też robiał spaghetti z pulpetami Okrasy, pyszności:)
OdpowiedzUsuń