Niedojrzałe pomidory nie nadają się do jedzenia na surowo. Jednak usmażone z dodatkiem aromatycznych ziół mogą być przyjemnym dodatkiem do mięsa. W formie sosu można podać je do ryby lub sera.
Zielone pomidory smażone z estragonem.
- 1 kg niedojrzałych zielonych pomidorów
- 2 łyżki oliwy
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 jabłko
- 100ml białego wytrawnego wina (lub wody)
- pęczek świeżego estragonu
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- sól, cukier, pieprz czarny do smaku
Umyj i obierz warzywa. Pokrój je na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę. Dodaj pomidory i pozostałe warzywa oraz listki estragonu oraz odrobinę soli.
Podlej je winem i duś około 10 minut.
Zmiksuj zawartość patelni,
dopraw ją pieprzem ziołowym, pieprzem czarnym, solą i cukrem do smaku.
Podawaj na ciepło lub na zimno jako dodatek do mięs, ryb lub serów.
Jeśli chcesz przechować sos dłużej pasteryzuj sos w słoiczkach przez około 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz