Nadwyżkę pomidorów z ogrodu zamknęłam w słoiczkach. Część jak już pisałam w postaci przecieru pomidorowo-paprykowego, część jako ...
Przecier pomidorowy na zimę.
- 1 kg pomidorów
- 2 cebule
- 1 jabłko
- 1/2 szklanki wina wytrawnego
- 2 ząbki czosnku
- sól i cukier do smaku
Pomidory, obrane cebule i jabłko pokrój na mniejsze cząstki. Dodaj obrane ząbki czosnku, podlej winem
i duś pod przykryciem do miękkości.
Przetrzyj masę przez sito. Wstaw przecier na ogień. Dopraw sola i cukrem do smaku.
Po zagotowaniu wlej do wyprażonych w mikrofalówce lub piekarniku słoiczków.
Zakręć od razu i pasteryzuj przez 15 minut.
Przecier stanowi świetną bazę do zup i sosów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz