Dzisiaj kilka zaległych wpisów z poprzedniego tygodnia.
Urodziny obchodzę w pierwszy dzień jesieni. Jest to dość nostalgiczna data,
gdyż kończy się wspaniałe pełne słońca lato, a zaczyna jesień.
Dnia ubywa, szaleją na wietrze kolory jesieni zamknięte w spadających liściach.
Dlatego też co roku mój urodzinowy torcik ma jesienny akcent.
Jesienny torcik czekoladowy.
- Ciasto: 2 jaja
- 2 szklanki startych przesmażonych jabłek
- 1,5 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki stopionego masła (lub oleju słonecznikowego)
- 2 łyżki kakao
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- papier do pieczenia
- pozostałe składniki:
- 200 g masła orzechowo-czekoladowego
- 200 g masła niesolonego
- 2 paczki herbatników
- 200 g wiórków kokosowych
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego(400g)
- 1/2 szklanki nalewki z czarnej porzeczki
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka mleka.
- owoce suszone (rodzynki, morele i żurawina)
- Orzechy mielone do posypania brzegów
Przygotuj suche składniki. Przesiej mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę.
Jaja utrzyj z cukrem na puszystą jasną masę, dodaj jabłka.
Wymieszaj, po czym dodaj suche składniki. Po wymieszaniu dodaj ostudzone stopione masło.
Znowu delikatnie wymieszaj i wylej masę na wyłożoną papierem do pieczenia foremkę.
Piecz ciasto w temp ok. 170 st. C około 40 minut.
Po teście, gdy patyczek będzie suchy - wyjmij ciasto i ochłodź.
Przygotuj krem.
Do miseczki włóż świeże masło oraz masło czekoladowo-orzechowe. Zmiksuj je razem na puszystą gładką masę.
Do rondelka wlej mleko, dodaj wiórki i podgrzewaj je mieszając przez około 10 minut.
Wystudź masę.
Ostudzone ciasto przekrój poziomo, przełóż masą kokosową.
Górę ciasta pokryj kremem na którym ułóż herbatniki nasączone nalewką z czarnej porzeczki.
Na herbatniki nałóż kolejną warstwę kremu.
Krem nałóż również na boki ciasta. Osyp je mielonymi orzechami.
Czekoladę stop z dodatkiem 1 łyżki mleka.
Wlej ją do szprycy i dekoruj tort.
Ułóż suszone owoce.
Tort odstaw na kilka godzin, wtedy jest smaczniejszy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz