Tak mi narobiła ona apetytu, że kupiłam kurki. Kurki to równie smaczne leśne grzybki.
Sprawdzają się doskonale w sosie do makaronu lub kaszy. Wspaniałe są również w zupie.
Makaron z kurkami w śmietanie.
- 200 g makaronu (rurki, świderki, muszelki itp.)
- 250 kurek
- 1 szklanka śmietanki kremowej
- 1 łyżka masła sklarowanego
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól, pieprz biały do smaku
- twardy ser typu parmezan
- listki pietruszki do dekoracji
Grzyby oczyść, większe sztuki przetnij na mniejsze i smaż na rozgrzanym na patelni maśle. Po chwili zalej je słodką śmietanką, lekko posól i popieprz - duś do miękkości.
Gotuj makaron al dente wg przepisu na opakowaniu.
Mąkę wymieszaj w małej ilości wody i dodaj w takiej ilości, by zagęścił się sos.
Podaj makaron polany sosem śmietanowym z kurkami , posypany wiórkami sera i listkami pietruszki.
Uwielbiam takie sosy do makaronu :) Jedne z najlepszych możliwych, moim subiektywnym zdaniem
OdpowiedzUsuńZgadzam się z Tobą w pełni :)
OdpowiedzUsuń