Szkoda zmarnować tak aromatyczne mięsko, więc mieszam je i przesmażam na kaczym tłuszczu z kasza gryczaną.
- 1 miseczka obranego mięsa rosołowego z kaczki
- 1 cebula
- 150 g płatków z kaszy gryczanej
- 2 łyżki tłuszczu kaczego
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz czarny do smaku
Przygotuj kaszę wg instrukcji na opakowaniu.
Dokładnie obrane mięso rosołowe z kaczki włóż na rozgrzany na patelni kaczy tłuszcz razem z posiekaną drobniutko cebulą. Przesmaż przez kilka minut , aż cebulka się zeszkli po czym dodaj kaszę. Dodaj natkę pietruszki. Dopraw kaszę solą i sporą ilością pieprzu.
Na małym ogniu potrzymaj kasze kilka minut.
Nałóż kaszę do małych pojemniczków - foremek. Ja użyłam opakowań po jogurcie dobrze umytych i wysuszonych. Ubij kaszę jak babkę z piasku po czym wyłóż na talerz.
Podaj ją ze swoją ulubioną surówką lub tą, która opisałam w poprzednim poście.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz