Jeśli zostało Wam z obiadu trochę makaronu, a w lodówce kilka plasterków szynki, można dodać jaja i startą cukinię, doprawić i usmażyć pyszne placuszki.
Cukiniowe placuszki.
- 1 niewielka cukinia (lub kawałek miąższu starszej)
- 1 szklanka ugotowanego drobnego makaronu
- 2-3 jajka
- kilka plastrów szynki
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól i pieprz czarny do smaku
- olej roślinny do smażenia
- listki sałaty
- pikantny sos pomidorowy
Z dużej cukinii dodaj tylko ćwiartkę.
Wymieszaj razem makaron, pokrojoną w kosteczkę wędlinę,jaja i tymianek.
Dodaj startą cukinie - wymieszaj.
Masę dopraw solą i czarnym pieprzem świeżo mielonym.
Na rozgrzanym oleju usmaż niewielkie placuszki na złoty kolor.
Odsącz nadmiar tłuszczu papierowym ręcznikiem.
Podaj placuszki gorące z odrobiną pikantnego sosu pomidorowego z listkami sałaty (ja użyłam mizuny).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz