Strony

12 czerwca 2012

Pasta mięsno-paprykowa

Ostatnio tyle się nasłuchałam o składzie kiełbas dostępnych w sklepach, ze nie mam ochoty ich kupować ani jeść. Od czasu do czasu robię swoją, chudą kiełbasę z dodatkiem majeranku - tzw białą.
Często robię też różnego rodzaju pasty.
Jedną z nich jest pasta podobna w smaku do metki. Po dodaniu do niej pasty paprykowej, którą wygrałam 
w konkursie i otrzymałam od Podravki  wyszła pasta mięsna paprykowa - bardzo smaczna, więc pisze o niej.


Pasta mięsno-paprykowa.
  • 1/2 kg chudego boczku wędzonego
  • 2 łyżki  pasty paprykowej Ajvar Podravki
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • szczypta chili






Boczek pokrój paski i zmiel na drobnym sitku (możesz 2 razy jeśli lubisz)
Dodaj pastę Podravki Ajvar, słodką papryke w proszku i szczyptę chili. 
Ilość chili zależy od tego, jak bardzo pikantną pastę lubisz.
















Wymieszaj wszystko bardzo dokładnie, przełóż do szklanego pojemniczka.
Wstaw do lodówki. Możesz przechowywać pastę  przez kilka dni.
Pasta dobrze smakuje na świeżym chlebie. Może być również stosowana jako okrasa do ziemniaczków w ugotowanych w łupinach lub do kaszy .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz