Zupa z młodych warzyw jest zawsze bardzo delikatna w smaku, a po dodaniu mleczka kokosowego - mega delikatna!
Podałam ją z dodatkiem małych kluseczek.
Spróbujcie, a przekonacie się, że jest pyszna.
Krem z młodej marchewki.
4-5 marchewek
1,5 l bulionu drobiowego
200 ml mleczka kokosowego
sok z cytryny do smaku
sól, biały pieprz do smaku
1,2 łyżeczki kurkumy
listki pietruszki do dekoracji
szczypta chili
kluseczki:
1 jajo
1 łyżeczka miękkiego masła
około 15 dag mąki pszennej
Zagnieć twarde ciasto z podanych składników, zetrzyj je na tarce w łezkę i ugotuj w lekko osolonej wodzie (kilka minut). Przelej zimna wodą po odcedzeniu.
Obierz marchewkę, pokrój w drobne kawałki, zalej bulionem i ugotuj ją do miękkości.Odłóż kawałek marchewki do dekoracji.
Zmiksuj zupę , dodaj kurkumę, 150 ml mleczka kokosowego i gotuj jeszcze kilka minut na małym ogniu.
Dopraw zupę do smaku solą pieprzem i sokiem z cytryny, by była lekko kwaśna. Włóż do zupy kluseczki.
Podawaj zupę udekorowaną mleczkiem kokosowym, plasterkami marchewki i listkami pietruszki.
Posyp szczyptą chili.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz