Pomidorówka z cukinią i selerem.
- 1 l bulionu drobiowego
- 1 l gęstego przecieru pomidorowago
- 1 niewielka cukinia
- 3 łodygi selera naciowego
- 2 łyżki oleju Wielkopolskiego
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
- szczypta chili
- sól, pieprz do smaku
- makaron domowy - nitki (ugotowany wcześniej)
- ser starty typu cheddar
Zagotuj bulion. Na oleju przesmaż krótko pokrojoną cukinię oraz pokrojone łodygi selera naciowego.
Zdejmij z ognia , dodaj paprykę w proszku - wymieszaj z warzywami.
Do gotującego bulionu dodaj warzywa, przyprawy oraz przecier pomidorowy. Doprowadź do zagotowania, dopraw do smaku ostatecznie i dodaj makaron.
Podawaj zupę gorącą posypaną startym serem.
Pomidory i cukinia bardzo się lubią. Zupka musi smakować wyśmienicie;)
OdpowiedzUsuń