Kolacja była pyszna, jak orzekli domownicy, więc zrobione fotki wysłałam na konkurs.
Jeśli Wam również się podoba moje menu proszę, zagłosujcie na nie pod adresem
La bonne cuisine
Menu? Przystawka -
Sałatka nicejska.
- 6 jajek przepiórczych ugotowanych na twardo
- ogórek zielony
- kilka pomidorów
- 1 papryka
- fasolka szparagowa (konserwowa)
- oliwki
- kapary
- fileciki anchois lub płat śledzia korzennego
- sałata
- sos: 100 ml oliwy Extra V.
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- sól, pieprz do smaku
- ząbek czosnku
Oliwę, sok z cytryny, miód i przeciśnięty przez praskę czosnek włóż do słoiczka z zakrętką.
Dopraw solą i pieprzem, zakręć i wstrząsaj aż sos się połączy.
Warzywa (papryka i ogórek) oczyść, pokrój w plasterki i ułóż na talerzu.
Obrane ze skórki pomidory pokrój w cząstki, ułóż je na talerzu. Jajka obierz ze skorupek, przekrój na połówki i połóż na półmisku. Ułóż pozostałe składniki. Udekoruj talerz sałatą.
Polej wszystko przygotowanym wcześniej sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz