A że od dłuższego czasu chodził mi po głowie chlebek bananowy - upiekłam go i dodatkowo
babeczki z chrupiącą orzechową skorupką.
Zacznę od przepisu na ....
Muffiny bananowe
- 1 szklanka mąki pszennej uniwersalnej
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 jajko
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 1 szklanka maślanki
- 2 bardzo dojrzałe banany
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- pół szklanki siekanych orzechów laskowych
- cukier trzcinowy do posypania
Obierz i rozgnieć w misce banany, dodaj do nich maślankę, jajko i olej - wymieszaj.
Do drugiej miski wsyp wszystkie suche składniki.
Wymieszaj niezbyt starannie suche z mokrymi, przełóż do foremek, najlepiej silikonowych do muffinek.
Górę babeczek posyp grubo siekanymi orzechami laskowymi i cukrem trzcinowym, które podczas pieczenia
zamienią się w słodką skorupkę.
Piecz w mocno nagrzanym piekarniku około 20 minut.
Wyjmij babeczki z foremek, gdy lekko przestygną.
Podawaj babeczki po ostudzeniu. Jeśli lubisz bardziej słodkie posyp je cukrem pudrem.
taka zdrowsza wersja muffin.
OdpowiedzUsuń